Monday, September 24, 2012

Flashmob "Rapat Seni Kerahmatan Rasulullah"


           Pada 7 Oktober, IKRAM's Bloggers akan mengadakan satu aktiviti yang digelar 'Flashmob' di KLCC. Tema untuk aktiviti Flashmob ini ialah "Rapat Seni Kerahmatan Rasulullah". Tujuan aktiviti ini diadakan bagi menyampaikan serta memperbetulkan sentimen antara orang bukan Islam dan Muslim itu sendiri.
         
         Baru-baru ini kita digemparkan dengan filem yang penuh penghinaan terhadap Rasulullah S.A.W iaitu filem yang bertajuk 'Innocence Of Muslim". Filem tersebut telah menimbulkan kemarahan Umat Islam sedunia. Sehingga hari ini isu tersebut masih juga belum reda. Pengarah filem itu Sam Bacile yang berketurunan Yahudi telah dikecam oleh Umat Islam seluruh dunia bahkan yang bukan Islam juga. Dapat kita lihat ramai Muslim yang keluar berdemonstrasi di jalanan menunjukkan protes mereka terhadap filem tersebut. 

    Apa yang cuba hendak sampaikan n didalam aktiviti Flashmob nanti ialah dengan menyampaikan sepadat mungkin siapa Rasulullah S.A.W yang sebenarnya kepada orang bukan Islam dan memperbetulkan sikap Muslim itu sendiri yang keluar protes yang sepatutnya berakhlak dalam menangani isu ini.

       Tiga objektif utama flashmob ini:

  • Memberi pendedahan yang padat berkenaan latar belakang dan fikrah kehidupan Rasulullah S.A.W.
  • Membetulkan pandangan-pandangan songsang mereka terhadap Rasulullah S.A.W.
  • Mengislah mentaliti dan pandangan Umat Islam apabila berhadapan dengan isu penghinaan terhadap warga besar Islam.

    InsyaAllah semoga Allah membantu dan memudahkan urusan kita semua dalam mengadakan aktiviti ini bagi membela Rasulullah S.A.W yakni penghulu sekalian alam dengan akhlak mulia yang diajar baginda.

Ayuh berflashmob!

Tunjukkan pada mereka betapa mulianya adab dan akhlak Rasulullah itu. AYUH SAHUT! Sollualannabi :)

No comments:

Post a Comment